Ingatlanvásárlás Hollandiában

Ingatlanvásárlás Hollandiában - HUIZENMARKT

Hollandiában, mint Magyarországon is területenként eltérő ingatlanárakkal találkozunk. Nagy különbség, hogy az ingatlanok állapota nem területfüggő. Gondolva itt arra, hogy Magyarország egyes régióinak aprófalvaiban sok rosszabb állapotú épület található, míg kurrensebb részek, magasabb ingatlanárú részein több a jó állapotú ingatlan.

Hollandiában, hogy két szélsőséget említsek a legnagyobb ingatlanforgalom a Randstad -nak nevezett régióban (Amszterdam, Rotterdam /Hága/, Utrecht által határolt terület), ott is különösen a Noord-Holland provincia amszterdami és Amszterdam környéki részén van. Itt is mérik a legmagasabb ingatlanárakat. A legolcsóbbak az ingatlanok jellemzően az ország északi, észak-keleti felén fekvő Friesland és Groningen provinciákban (ez utóbbiban különösen is nagy gondot okoz sok ingatlan esetében a régióban történt földgázkitermelés következtében létrejövő talajszerkezet változás miatt bekövetkező földrengések okozta szerkezeti elmozdulások, károsodások). De szintén lehet kedvezőbb árú ingatlanokat találni Limburg déli részén, valamint Zeeland nyugati felén; a keleti országrészben pedig Twente és Drenthe provinciákban. Az alábbi térkép segít eligazodni az egyes területek fekvését illetően:

File:Concessies Nederland.png - Wikimedia Commons

Ezen az oldalon lévő térképen látszik, hogy melyik régióban és településen milyen átlagárral lehet számolni.

Hollandiában az ingatlanok árát (feltételezve két nagyon hasonló ingatlant) főként a területi elhelyezkedése befolyásolja. Értve ez alatt egyrészt a városrészt, ahol az ingatlan található, másrészt pedig a nagyobb városok környékén fekvő "elit kistelepüléseket". Gondolok itt pld. az Amszterdam közelében elhelyezkedő 't Gooi régióra. (Ahol például Hollandiában, országosan nézve Blaricum település kiemelkedik a sok nagyméretű, nagy kerttel rendelkező, luxusminőségű és magas árú ingatlanával.)

A négy legnagyobb ingatlankereső portál Hollandiában a www.funda.nl a www.jumba.nl és a www.huizenzoeker.nl valamint a www.jaap.nl oldalak.

Mindegyik oldalon az ingatlanhirdetések mellett sok egyéb opció is rendelkezésre áll (ingyenes regisztráció után: pld. statisztikai adatok, archív eladási- /és esetleges kínálati-/ árak, keresési értesítés beállítása, stb.)

Magánszemélyek által hirdetett csekély számú ingatlant a www.marktplaats.nl oldalon és a Facebook marketplace platformján is lehet találni.

A másik lehetőség, amennyiben Ön nem kíván Holland ingatlanárakat megfizetni és Belgium vagy Németország közelében dolgozik Hollandiában, úgy ezeken a piacokon olcsóbban, igaz más feltételekkel lehet vásárolni ingatlant. Két ingatlanportált említek a sok közül:

Németországban: www.immbilienscout24.de, míg Belgiumban: www.immoweb.be

Ezeken a piacokon történő ingatlanvásárlás esetén is állok rendelkezésére. Feltételek ezeken a piacokon: egyéni megbeszélés szerint!